Hjælp dig selv med en ny kropsholdning

Hver dag tiltrækkes mine øjne af menneske kroppe. Jeg er nok lidt erhvervsskadet, for jeg ikke kan lade være. Jeg ser mennesker med krumme nakker og fremadrettede skuldrer, lænde der svajer, udadvendte fødder og overstrakte knæ. Der er desværre meget langt imellem de flotte kropsholdninger og jeg ved hvad vores manglende “holdning til kroppen” kan gøre ved vores helbred.

Har du ondt et eller andet sted i kroppen eller har du uforklarlige symptomer, der ikke findes en diagnose for? Måske skal du se på din holdning.

Du får her tre eksempler på “forkerte” holdninger der presser din krop på måder ikke mange tænker over:

Overstrakte knæ.

Vidste du feks, at dine smerter i lænden kan komme af overstrakte knæ? Og at dine overstrakte knæ begynder helt nede i dine fødder og den måde du står på dem på?

Står du mest på forfoden? På hælen? På ydersiden af foden eller indersiden? Hvis du står mest på forfoden er sandsynligheden for at du overstrækker dine knæ stor. Når du står på din forfod og overstrækker dine knæ, vil kroppen kompensere for det fremadrettede tyngdepunkt, ved at læne overkroppen tilbage og på den måde kommer der et for stort svaj i lænden. Din rygsøjle vil ikke være i balance og hvile på sig selv med det bagoverbøjede svaj, og du skal bruge muskler for at holde din holdning. Og så kommer det til at gøre ondt i længden. Og i værste fald vil den forkerte krumning give Iskiassmerter og/eller Diskusprolaps i lænden. Du kan desuden opleve knæsmerter, spændinger i ryg og nakke og hovedpine. Og ikke nok med det, dit lændesvaj trykker også på dine organer og du kan feks få “en lille mave”, forstoppelse, brok, nyrerne kan blive pressede og kan producere for meget stresshormon.

Og til sidst siger min erfaring mig, at når, du når står på din forfod, risikerer at få “hammertæer”. Når du står med vægten på din forfod, bliver dine tæer nødt til at “gribe” fat i underlaget, så du ikke mister balancen. Din muskulatur i dine tæer bliver stram og dine tæer bliver trukket sammen og krummer sig.

Udadvendte fødder.

Går du lidt som Chaplin? Så er sandsynligheden for smerter i knæ og lænd også store. Jeg ser ofte på motionsløbere, og er ret sikker på at der er knæsmerter i det ene knæ, når jeg ser en der løber med kun den ene fod udad og den anden ligeud. Vi er født til at gå med parallelle fødder, men som helt små, når vi skal lære at gå, går vi med fødderne udad for at holde balancen, og det er så vigtigt at få dem rettet ind når vi vokser til, og det glemmer mange. Især fordi vi ikke ved hvor vigtigt det er og fordi vi kopiere vores forældre der måske går med fødderne udad.

Når du går med fødderne udad, vil de store knogler i dine ben blive roteret udad, væk fra deres naturlige position. Den store lårbensknogle bliver roteret udad i bækkenet og dit bækken bliver presset fremad og lændesvajet opstår igen. Og så kan de give samme problemer som ovenfor.

Jeg håber at nogen fortæller vores Kronpris, at hans diskusprolaps måske kan afhjælpes, hvis han får roteret sine fødder ind, så de bliver parallelle. Ellers er jeg bange for, at han fortsat vil have problemer.

Hvis du går med fødderne udad ligesom ham, er det desuden muligt at “undgå rigtig afvikling” af din gang. Den rigtige afvikling er der, hvor man skal bøje knæet, sætte hæl/fodsål i gulvet og rulle hen over foden for at tage et skridt. Når du går med fødderne udad kan du “nøjes” med at kaste benene fremad i gangen uden at du skal bøje i knæ og hofter. Man nærmest “kaster” kroppen frem skiftevis højre side og venstre i større eller mindre grad. Prøv selv.

Og når du ikke får bøjet knæ og hofter som man gør i den normale gang afvikling vil leddene stivne og musklerne blive spændte og smerter kan opstå og man kan være ret sikker på at man som gammel får en svær gang og evt. hofte- knæoperationer til følge.

Fremadrettede skuldrer og hængende hoved.

I virkeligheden kan man ikke dele kroppen op og sige at man feks kun har en dårlig holdning i skuldrene. Der er altid en sammenhæng helt nede fra fødderne som beskrevet ovenfor.

For når der er overstrakte knæ vil sandsynligheden for fremadrettede skuldrer være stor fordi man skal kompensere for det forkerte balancepunkt i kroppen.

Fremadrettede skuldrer kan føles beskyttende og bliver ofte brugt som en beskyttende holdning, hvis der er noget man er utryg overfor i en situation eller i livet. Men det kan også blot være en del af en dårlig holdning som beskrevet ligefør. 

Fremadrettede skuldrer trykker på hjerte og lunger, der ikke har plads til at fungere optimalt, det kan give hjerteflimmer, forhøjet blodtryk og dårlig iltning af kroppen fordi du ikke kan trække vejret ordentligt igennem. Fremadrettede skuldrer og hængende hoved giver forkert svaj i nakkehvirvlerne og nerverne til arme og hænder kan bliver klemte og give sovende fornemmelse i fingere og arme. Musearme kan opstå fordi man “taber hovedet” foran computeren og nerverne bliver klemte i de pressede nakkehvirvler. Det samme gælder selvfølgelig når vi sidder med vores små “skærme” i hænderne.

Det hængende hoved giver selvsagt spændinger i muskler omkring skuldrer, nakke og hoved, med smerter og hovedpine til følge. Men de spændte muskler og det forkerte svaj i nakkehvirvlerne kan udover at klemme de perifere nerver der går til arme og hænder, desuden komme til at klemme de centrale nerver, der udløber fra hjernen og ned gennem nakkehvirvlerne. De forsyner blandt andet vores organer med nervesignaler og hvis forsyningen bliver nedsat vil det give organerne hårde arbejdsbetingelser, med eventuelle ubalancer eller i værste fald sygdom til følge.

Samlet set kan en forkert kropsholdning i bedste fald give smerter og i værste fald gøre dig syg.

Så uanset om du har smerter eller andre symptomer eller ikke, er det en virkelig god investering at arbejde med din kropsholdning. At ændre kropsholdningen er ikke bare noget der sker over et par dage. Du har brugt hele dit liv på at opbygge den holdning du har nu, og derfor vil det være en livslang opgave at ændre den og huske dig selv på din nye holdning. Men det er det værd. Du vil få det bedre og du vil komme til at føle dig stærkere med en rank krop.

Når man ændrer sin holdning kan det være en god ide at få hjælp til en start. Dine muskler og dit bindevæv er formet efter din gamle kropsholdning og det skal lige kunne følge med hen i den nye holdning. En behandling hos mig kan hjælpe dig på vej, så du får løsnet op for de spændinger den gamle kropsholdning har lavet, så muskler og bindevæv kan falde i “rette folder” i den naturlige kropsholdning. Jeg vejleder desuden i, hvordan du får den korrekte kropsholdning og hvordan du selv kan arbejde med at bevare den nye holdning.

Skriv en kommentar