Fordøjelsesproblemer børn

Symptomer:

Hård mave, forstoppelse.

Symptomer på hård mave eller forstoppelse, kan være sjælden afføring, ondt i maven eller smerter.
Børn har som regel afføring 1-2 gange daglig. Færre gange kan også være normalt, hvis der ikke er ubehag ved det.
Hård mave kan vise sig ved hård og knoldet afføring der kommer sjældent. Barnet kan have oppustet mave og have ondt. Det kan desuden få rifter ved endetarmen.
Ved en rigtig forstoppelse kan afføringen gå helt i stå. Det kan danne en decideret prop i tyktarmen, hvor kun flydende masse kan passere. Det kan vise sig ved en konstant lækken af tynd afføring som barnet ikke har kontrol over. (kilde: Sundhed.dk)
Husk at kontakte lægen

Løs afføring

Det kan være barnet har hyppig afføring som er løs og mindre fast. (Ikke at forveksle med decideret diarré, med smerter, feber og evt. opkasning.)
Mavesmerter, hyppige toiletbesøg og generel utilpashed både fysisk og psykisk er ofte noget der følger med et følsomt tarmsystem.

Årsager

Hård mave, forstoppelse

For lidt væske, forkert mad, stress og forkerte toiletvaner. Der kan være mange årsager til forstoppelse.
I alle tilfælde bliver tarmen påvirket og dermed også nerveforsyningen til tarmen. Tarmen kan gå i stå og vil ikke arbejde normalt. Bindevævet omkring tarmene kan blive stift og tarmen kan arbejde endnu dårligere pga manglende bevægelsesfrihed.
Ved stress hos barnet kan Det Parasympatiske Nervesystem, det nervesystem der er aktivt når vi slapper af, ikke fungere optimalt. Fordøjelsen er styret af Det Parasympatiske Nervesystem og vil i mange tilfælde ikke fungere normalt under stress, og det kan give forstoppelse og træg mave.

Løs afføring

Hvis ikke der ligger sygdom bag løs afføring eller diarré, kan stress også her være en udløsende faktor her.
Når barnet er psykisk påvirket i dagligdagen af en eller anden årsag, det kan være mobning, skilsmisse, lange skoledage eller andet, vil tarmsystemet blive påvirket via nervesystemet, som beskrevet ovenfor under Hård mave/Forstoppelse.
Fødevareintolerance kan også være årsagen. Så få barnet tjekket hos lægen, hvis du har mistanke om f.eks. Laktose eller Gluten allergi/intolerance.
Men allergien eller intolerancen kan opstå på baggrund af andre ubalancer i kroppen. Min søn reagerede på mælkeprodukter ved at få løs mave, men havde ikke Laktoseintolerance. Her lå der en indre stress som baggrund. Vi fik ham på rette vej igen og han kan nu tåle mælkeprodukter igen. Læs historien her.
Jeg selv har erfaret at jeg reagere kraftig på løg og har erstattet almindelig løg med den grønne top fra Forårsløg. Det gør en kæmpe forskel og så simpelt kan det løses.

Ved både hård og løs mave kan årsagen desuden være en følgeskade fra fødslen, hvor de involverede nerver til fordøjelsen bliver klemt af en skævhed i nakken barnet kan have fået under fødslen. Læs mere om det under Kidd Syndrom.

Konsekvenser

Ved både hård og løs mave er konsekvensen et utilpas barn der ikke fungerer.
Fysisk kan der være smerter, men psykisk vil det være i underskud fordi kroppen er i underskud.
Ofte vil humøret være dårligt og lunten hos barnet kort fordi kroppen bl.a. ikke kommer af med de nødvendige affaldsstoffer.
Det er vigtigt at få gang i en træg mave igen, da tarmbevægelserne (Peristaltikken) kan blive “doven”. En tyktarm der kun har afføring en gang om ugen er ikke særligt glad for at bevæge sig, og afføringen er dermed i tarmen længe og klumper sig sammen. Det kan gøre at affaldstoffer hobes op og aflejres i tarmen. På lang sigt kan det føre til alvorligere symptomer og sygdomme.
Ved løs afføring kan barnet komme i underskud af væske og næringsstoffer fordi føden simpelthen passerer for hurtigt gennem tarmen.

Behandling

Problemer med fordøjelsen kan gribes an fra mange vinkler.
Har I været hos lægen og fået afklaret, at der ikke ligger sygdom bag problemerne?
Har I fået udelukket for lidt væske, fået reguleret toiletbesøgene, og givet barnet nok fibre?
Står I så stadig med et barn med hård eller løs mave og tænker at årsagen måske er stress eller I ikke aner hvad årsagen er, så kan jeg måske hjælpe.
Kranio-Sakral Terapi kan ved hjælp af blid organmasse få afbalanceret et fordøjelses- og tarmsystem. Kroppen rettes og løsnes for spændinger og skævheder der kan stresse nervesystemet.
Det er vigtigt for mig sammen med jer at finde årsagen til de problemer dit barn har. Det kan desuden være nyttigt at støtte op omkring behandlingen med Homøopatiske midler. (Jeg kan henvise til behandlere eller forhandler af disse midler).