Fladt eller skævt baghoved

Symptomer

Skævt hoved/fladt baghoved opdages ofte af forældrene, sundhedsplejersken eller lægen.

Man kan se på hovedet oppefra for at se om barnet er mere fladt bagpå eller i siderne. Ørerne kan være placeret asymmetrisk i forhold til hinanden eller panden kan være mere fremskudt i den ene side i forhold til den anden. (kilde: sundhed.dk)
Ofte oplever forældre, at deres baby har eller tidligere har haft andre udfordring som, uro, kolik eller ammeproblemer.

Det kan være en god idé at tage et foto af barnets hoved, så man bedre kan se om der er asymmetri. Dermed kan man også bedre se udviklingen af formen på hovedet hen over tid.

Årsager

Babys kranieknogler er meget bevægelige. Kranieknoglerne kan bevæge sig frit for hinanden, for at det kan blive presset ud gennem fødsels-kanalen.

Asymmetrisk kranie kan opstå, når barnet ikke kan dreje hovedet frit og baby kun kan ligge med hovedet til den ene side eller på baghovedet.

Det betyder, at hovedet let formes efter underlaget. Når babyen ligger mest med hovedet til den ene side, bliver det mere fladt i kraniet på den side og hele hovedet bliver asymmetrisk.

Årsagen til alt baby ikke kan dreje sit hoved til begge sider, er at det gør ondt. Ofte har barnet fået forskubbet de øverste nakkehvirvlerne i forbindelse med fødslen. Musklerne vil blive spændte og nerverne kommer i klemme, og nakken bliver mindre bevægelig.
Som voksen kender vi følelsen af begrænsning i bevægelsen ved “et hold i nakken”, hvor det dog ofte kun er musklerne der er spændte, og ikke en decideret skævhed ved hvirvlerne.
Hvis nakkehvirvlerne blokeres ved fødslen (Kiss Syndrom), opstår der begrænset bevægelighed i nakken. Nakkehvirvlerne kan forskubbe sig ved f.eks. kejsersnit, fødsel med tang eller sugekop, fødsel som stjernekigger eller hurtige fødsler.

Konsekvenser

Et fladt baghoved der ikke rettes, kan resultere i et assymetrisk kranie eller bredere ansigt. Desuden kan tandstillingen blive skæv når barnet får blivende tænder.

Den låsning af nakken der ofte ligger til baggrund for et fladt baghoved, kan desuden belaste babyens nervesystem så andre symptomer opstår. Læs mere her.

Behandling

Behandlingen foregår ved at lokalisere  årsagen til skævheden. Ligger årsagen f.eks. i en låst nakke, løsnes denne med blide “Ret, Ryg og Nakke ” teknikker i barnets tempo.
Bindevævet omkring kranieknoglerne løsnes, så de kan falde på plads og kraniet igen kan blive symmetrisk.
Efterfølgende er det vigtigt, at I som forældrer følger op på behandlingen. Det er vigtigt at støtte barnets hoved ekstra godt, så spændingerne ikke opstår igen. Hvis barnet har været “dygtig” til at holde hovedet selv, kan det være fordi det har været meget spændt i nakken. Den spændning vil efter behandling ofte være væk, og barnet kan nu ikke holde hovedet selv mere.
Desuden skal der laves om på “vanen” med kun at kigge til én side, ved at aktivere barnet til den anden side, så det får lyst kigge den anden vej også. Barnet kan efter behandlingen være nervøs for, at det stadig gør ondt og derfor undgå at dreje hovedet i begge retninger. Det skal ligge på maven ofte, så kranieknoglerne får mulighed for at arbejde så frit som muligt uden udefrakommende tryk fra madrassen. Og så skal man være opmærksom på at give barnet mad til begge sider. hvis det får flaske, ligesom når det ammes. I vil få et øvelseshæfte med hjem, hvor jeg anviser hvilke øvelser I skal lave med jeres barn, for at det hurtigere kan få det bedre.

I skal altid forbi lægen eller sundhedsplejersken med et fladt baghoved, for at udelukke sjældne, men alvorligere årsager.

Andre udfordringer:

Fladt baghoved
Kolik
Spiseproblemer
Søvnproblemer
Uro og utrøstelig gråd
Skævheder og Spændinger