Skævheder og spændinger hos babyer

Symptomer:

Hvis baby ofte eller altid ligger i en bue til den ene side når den ligger på ryggen, også kaldet Banan-Form eller C-Form, er årsagen sandsynligvis en låsning mellem hvirvlerne i nakke, bækken eller ryg.
Ved en meget låst og spændt nakke er baby ofte “rigtig god til at holde hovedet selv”.
Det skal den først kunne mellem 3 og 6 måneder. Hovedet er en meget tung kropsdel for baby, så det skal støttes godt de første måneder.
Et låst bækken eller en spændt ryg kan også gøre baby “dygtig til at holde sig selv”.
Jeg har jeg oplevet en baby på 6 uger, der kunne holde sin ryg og “sidde selv” ved støtte på hofterne. Men det var udelukkende spændninger der gjorde, at han kunne det og efter én behandling kunne han ikke sidde mere. Baby skal først kunne sidde fra omkring 6 måneders alderen.
En låst nakken kan også være årsag til at baby svajer bagover i ryggen og ligger meget langt bagud med hovedet når det sover på siden.
Baby kan også kaste sig bagover i et svaj fordi det gør ondt.
Udover de visuelle symptomer, kan baby desuden være urolig, sove dårligt, have problemer med maven og være utrøstelig i perioder.

Årsager

Når baby bliver født, kan der komme en blokering i de øverste nakkehvirvler (Kiss Syndrom). Det kan ske hvis baby f.eks. har stået skævt i mors bækken før fødslen, er født ved kejsersnit, er taget med tang eller kop eller er født stjernekigger.
Baby kan have fået skæv eller låst hofte, hvis den bliver trukket ud ved benene f.eks. ved et kejsersnit.

Konsekvenser

Nogle babyer retter sig selv i løbet af de første levemåneder, men det er ofte måneder med utrøstelig gråd og smerter.
En del retter ikke sig selv op og hvis skævheden og spændingerne ikke rettes og løsnes vil nervesystemet blive klemt og mere og mere belastet.
Forskellige symptomer kan opstå. Søvnproblemer, forstoppelse, dårlig mundmotorik,  samt uro og hyperaktivitet er nogle af de symptomer man ser. Baby kan desuden blive forsinket i den motoriske udvikling, fordi den hele tiden skal kompensere for en skæv krop.
Generne kan forfølge barnet helt op i skolealderen, hvor det stadig skal kompensere for en skæv krop, hvilket går ud over den sansemotoriske og motoriske udvikling. Barnet kan få problemer med indlæring, kan blive klodset, kan have koncentrations-besvær, få aggressiv adfærd og ADHD lignende symptomer. Disse symptomer kan være følgerne af et ubehandlet Kiss Syndrom som derved bliver er blevet til et Kidd Syndrom. 

Behandling

En skæv nakke eller et skævt bækken rettes med meget blide “Ret Ryg og Nakke” teknikker som løsner bindevæv og muskler og retter op på låste hvirvler.
Når der er løsnet op for eventuelle låsninger kan barnet begynde at bevæge sig frit igen. Der kan stadig være spændinger i muskler og bindevæv, som skal have et par behandlinger for at blive løsnet helt.
Forældrerne skal desuden motivere barnet til at komme af med “vanen” med at ligge i C-form ved at aktivere barnet til den anden side.
Hvis der er tale om et svaj skal barnet så ofte som muligt have krummet sin ryg, hvilket gøres hver gang det ammes eller får flaske.
Hvis det har kastet sig bagover når det har haft ondt skal baby hjælpes ud af den vane når den får det bedre igen.

Andre udfordringer:

Fladt baghoved
Kolik
Spiseproblemer
Søvnproblemer
Uro og utrøstelig gråd
Skævheder og Spændinger