Søvnproblemer

Symptomer

De første fire måneder af babys liv er søvnen uregelmæssig. De sover ofte omkring 4 timer og skal så have mad, hele døgnet igennem. Efter de fire måneder kan baby begynde at sove en hel nat uden søvn. (kilde: Sundhedsguiden.dk)
Der er selvfølgelig store variationer over dette. Min datter sov igennem 4 uger gammel og min søn meget meget senere, da han var Kiss barn og havde forskellige komplikationer som kolik og ondt i ørerne.

Hvis man oplever at ens baby kun sover 2 timer ad gangen. “Powernapper” i løbet af dagen og falder udmattet om om aftenen. For så igen kun at sove få timer ad gangen natten igennem, kan der være noget der generer hende.
Det kan også være baby vågner med et skrig som om det har ondt.

Årsager

Måske ved du allerede at den manglende søvn har en årsag, som f.eks. kolik  eller ondt i ørerne ligesom vi oplevede det med min søn. Alt andet har i også udelukket som f.eks. sult, våd ble, tigerspring, tænder o.l..

Det kan være du ikke rigtigt kan sætte en finger på, hvad det årsagen er.
Jeg ser ofte, at et overbelastet Parasympatisk Nervesystem kan være årsagen. Det nervesystem har bl.a. ansvar for, at vores organer fungerer og for at vi har evnen til at slappe af. Bliver nervesystemet overbelastet af spændinger eller skævheder, hvor det bliver klemt, kan det f.eks. være årsagen til at baby har svært ved at finde ro til at sove.

Nervesystemet kan blive belastet, hvis der under fødslen opstår en skævhed mellem de øverste nakkehvirvler. Skævheden kan komme til at klemme på nerverne, så de ikke kan fungere optimalt.
Det kan også være at baby af en eller anden årsag har spændte muskler som trykker på nerverne eller er stresset fordi det mangler ro.
Læs mere under Skævheder og Spændinger.

Konsekvenser

Manglende søvn er lig med mistrivsel. Det kender vi fra os selv. Og hvis baby ikke sover, så sover forældrerne heller ikke.
Den manglende søvn, kan sammen med årsagerne til den manglende søvn, give så stor mistrivsel hos baby, at det går ud over dens udvikling.
Manglen på søvn hos forældrene kan desuden give mistrivsel i hele familien.
Kendte tortur metoder er bl.a. uforudsigelig afbrudt søvn.

Hvis andre mere alvorlige årsager til babys urolige søvn er udelukket kan Kranio-Sakral Terapi være en udvej.

Behandling

De skæve nakkehvirvler rettes med meget blide “Ret Ryg og Nakke” teknikker som løsner bindevæv og muskler, så skævhederne kan falde på plads og smerter hos baby kan forsvinde.
Når der er løsnet op kan barnets Parasympatiske Nervesystem igen falde til ro og give baby mulighed for at få den nødvendige søvn

Andre udfordringer

Fladt baghoved
Kolik
Spiseproblemer
Søvnproblemer
Uro og utrøstelig gråd
Skævheder og Spændinger