Spændinger og skævheder hos større børn

Symptomer:

Barnet vil oftest klage over smerter bestemte steder i kroppen, hvis det har spændinger. Det kan være i ryg, lænd, nakke, skuldre, arme og ben.
Det kan også være det ikke sætter ord på at det gør ondt. Et barn kan godt være så vandt til at gå med smerter, at det har tilpasset sig dem. Derfor kan smerter på baggrund af spændinger også give sig til udtryk som dårlig søvn, uro, stress eller kognitive vanskeligheder.

Årsager

Forkerte statiske kropstillinger
er en af de årsager der i dag er meget almindelig. Barnet bruger ofte mange timer foran tv, spilleconsoller, computer, telefon og tablet. Og under den dybe koncentration det tager at nedskyde modstanderne, glemmer barnet at ændre siddestilling og skuldrene sidder oppe under ørerne.

Stress
gør at barnets nervesystem spænder op, som igen vil gøre at musklerne spænder op. Når barnet er stresset eller presset foregår der rigtigt mange ting i hovedet på dem og de glemmer deres krop.

Ulykker, skader og fald
der ikke er behandlet og måske efterlader uopdagede skævheder i kroppen, kan på lang sigt give spændinger i musklerne når selve skelettet “sidder anderledes” end det skal.
Læs desuden mere under Kidd-Syndrom, som fortæller om hvordan en fødselsskade som giver skævheder og spændinger, kan give forskellige problematikker når barnet bliver større.

Skæv krop,
skæve hofter, ben der ikke er lige lange og skoliose vil give spændinger i muskler og ofte medfølgende smerter.  Årsagen til den skæve krop kan f.eks. være dårlige vaner, som at hænge på det ene ben når man står eller kan være en medfødt Hofteledsdysplasi eller Skoliose.

Konsekvenser

Et barn med spændinger vil som oftest have smerter.
Det kan være at barnet har “tilpasset” sig årsagen til spændingerne og smerterne og ikke lægger mærke til dem. Konsekvensen af ubehandlede spændinger kan så som nævnt ovenfor under symptomer, i stedet for være dårlig søvn, uro, stress , hovedpine eller kognitive vanskeligheder.

Behandling

Med blide muskel- og bindevævsteknikker kan jeg løsne spændingerne.
I tæt samarbejde med jer forældre forsøger jeg at finde årsagen til spændingerne, så den kan fjernes eller mindskes. For hvis årsagen til spændingerne f.eks. er for stationære siddestillinger, så skal der sættes ind på at få ændret siddestilling ofte nok, så spændingerne ikke kommer igen.
En skæv krop har mulighed for at blive rettet op ved “Ret Ryg og Nakke Teknikker”. Det er meget blide teknikker, der giver kroppen mulighed for at at rette sig op i dens eget tempo.

Andre udfordringer:

Fordøjelsesproblemer
Hovedpine, træthed
Spændinger, skævheder
Stress og angst
Søvnproblemer
Kognitive vanskeligheder f.eks indlæringsproblemer