Kolik hos babyer

Symptomer

Alle babyer græder. Men der er en 3×3 regel der siger, at hvis gråden varer mere end 3 timer dagligt (typisk aften), mere end 3 dage om ugen i mindst 3 uger tyder det på kolik.
Skrigeturene foregår oftes om aftenen og starter omkring babys anden leveuge, topper omkring 6 uge og varer til de er omkring 3 måneder.
Ofte vil man som forælder opleve, at baby får ondt når det bøvser, skal prutte eller af med afføringen. Der vil også være tendens til baby trækker benene op under sig når det gør ondt.

Årsager

Der er ingen forskning der med sikkerhed viser årsagen til kolik eller hvad der kan hjælpe på den, så lægerne står ofte magtesløse overfor lidelsen. Og der findes mange ammestueråd om sukkervand, varme omslag, mors kost osv. Og nogle af rådene hjælper på nogle babyer og på andre ikke. (kilde: Sundhed.dk)
Viden og erfaring fra Kranio-Sakral Terapi viser dog, at tilstanden hos det autonome nervesystem, som forsyner 80% af vores organer (inc tarme og mavesæk) med nervesignaler, har en indvirken på, om barnet fordøjer normalt og kan spise uden uro.
Det autonome nervesystem kan blive klemt af spændinger og skævheder.
Når baby bliver født, kan der komme en blokering i de øverste nakkehvirvler (Kiss Syndrom) som vil klemme på nerverne. Dermed er nerveforsyningen til tarmene og mavesækken klemte og fordøjelsen forstyrres. Det kan så resultere i smerter, luft, udspilet mave, forstoppelse, refluks og overgylpning.
Et kolikbarn med en nakke blokering kan ofte også være skæv i kroppen og få et fladt/skævt baghoved pga blokeringen. Læs mere her “Skævt baghoved”.

Konsekvenser

De fleste babyer kommer sig i løbet af tre måneder (deraf navnet tre-måneders kolik).
Og videnskaben viser ikke umiddelbart nogen tegn på, at kolik kan give gener senere i livet. Dog viser en undersøgelse, at der kan være en sammenhæng mellem en større risiko for migrænetilfælde, hvis man har haft kolik om barn. (kilde: Sundhed.dk)

Der kan dog være en del  konsekvenser i selve forløbet. Manglende søvn, irritation overfor baby, større risiko for fødsels depression hos mor, manglende tilknytning til barnet og kort lunte mellem mor og far

Behandling

For at hjælpe baby af med koliksymptomerne skal nervesystemet “sættes frit”. De spændinger og låsninger der blokerer for nerveforsyningen til tarme og mavesæk skal løsnes. Det gøres med meget blide “Ret Ryg og Nakke” teknikker, som løsner bindevæv og muskler og retter op for låste hvirvler.
“Organmasage” løsner spændt bindevæv omkring tarme og mavesæk og hjælper til at formindske gylp og refluks. Læs mere om Spiseproblemer her

I skal altid forbi lægen eller sundhedsplejersken, for at udelukke andre årsager

Andre udfordringer:

Fladt baghoved
Kolik
Spiseproblemer
Søvnproblemer
Uro og utrøstelig gråd
Skævheder og Spændinger