Spiseproblemer/dårlig mundmotorik

Symptomer

Spiseproblemer kan dække over forskellige ting.
Det kan være baby gylper for meget og for ofte.
Mundmotorikken kan være nedsat, så baby har svært ved at tage begge eller ofte kun det ene bryst.
Eller symptomet kan være dårlig fordøjelse. Fordøjelsen kan være hård. Der kan være meget luft og udspilet mave eller baby kan have koliksmerter.

Årsager

Gylp i store mængder kan have den simple årsag, at baby har spist for meget og der ikke er plads til maden så den kommer op igen.
Men meget gylp kan også være forårsaget af en påvirket mavemund. Mavemunden er en lukkemuskel i overgangen mellem spiserøret og mavesækken og kan nogen gange være presset op gennem mellemgulvet og derfor have svært ved at lukke rigtigt. Så bliver maveindholdet let presset op i spiserøret igen og det giver enten refluks og dermed smerter eller hyppig gylp.
Årsagen til at mavemunden ikke fungerer kan være spændte muskler eller spændt bindevæv. Det kan komme af skævheder i kroppen eller smerter så musklerne bliver spændte.  Læs om skævheder i kroppen.

Dårlig mundmotorik hvor baby har svært ved at tage brystet eller flasken opstår ofte hvis baby er spændt eller skæv i kæben. En skæv kæbe kan opstå, hvis der under fødslen opstår en blokering mellem de øverste nakkehvirvler. Fordi nakkehvirvlerne ikke sidder på kraniebunden som de skal, vil de skubbe til kraniets knogler, så de bliver assymmetriske og kæben kan dermed bliver skæv.
Blokeringen kan også betyde, at det er svært for baby at se til den ene side. Det bliver derfor ubehageligt at ligge til den spændte side. Det kan være svært at tage det ene bryst og baby kan komme til at sutte skævt og ødelægge brystvorten, hvilket er meet smertefuldt.
En blokering i nakken vil ofte have andre symptomer også, læs mere her.

Se mere om årsagen til dårlig fordøjelse under kolik.

Konsekvenser

Gylp i store mængder er ikke farligt, men man skal selvfølgelig være opmærksom på, at det ikke går ud over trivslen, fordi barnet får for lidt mad og væske.

Dårlig mundmotorik kan være årsag til, at barnet ikke får nok at spise eller ødelægger brystet, så man må opgive amningen. Skævhederne, spændingerne og den dårlige mundmotorik kan desuden forårsage andre problemer, f.eks. søvnproblemer, forstoppelse, samt uro og hyperaktivitet. Baby kan desuden blive forsinket i den motoriske udvikling, fordi den hele tiden skal kompensere for en skæv krop. Læs mere her.

Læs mere om konsekvenserne af dårlig fordøjelse her.

Behandling

De blokerede nakkehvirvler rettes med meget blide "Ret Ryg og Nakke" teknikker som løsner bindevæv og muskler.
Når der er løsnet op for eventuelle låsninger, kan barnet begynde at bevæge sig frit igen. Kraniets bindevæv løsnes så kranieknoglerne kan falde på plads, hvis der er opstået assymmetri. Herefter har kæben mulighed for at falde på plads. Der kan stadig være spændinger i muskler og bindevæv, som skal have et par behandlinger.
Det kan desuden være nødvending at løsne babyens tyggemuskler.
Det er heller ikke altid det er muligt at løsne nakken første gang, hvis baby har haft ondt længe. Så behandles den "indirekte" og når der er blevet løsnet omkring nakken vil det være muligt at løsne den uden at baby bliver ked af det.

Maven masseres med blid "Organmassage", så muskler og bindevæv løsnes og mavemunden igen får plads til at fungere og lukke til.

Forældrerne skal desuden støtte barnets hoved godt efter behandlingen, så nakken får rigtigt god støtte.

I skal altid forbi lægen eller sundhedsplejersken, for at udelukke andre årsager.